Pink approval Места

Коледна разходка до с. Чавдар

Неделен, дъждовен декемврийски ден е, но беше вълнуващ. Тъкмо се прибирам от еднодневна разходка до с. Чавдар. Може би сте чували вече за него?

Община Чавдар е една от най-малките общини в България и е само с едно населено място – едноименното й село. Намира се в Златишко-Пирдопската котловина и само на около 1 час път от София (70 км). С. Чавдар е с около 1200 жители.

Вече втора година селото става все по-известно и с коледния базар, който организира на централния площад. Точно това добави тази локация в списъка ми с коледни задачи.

Коледното село можете да посетите от 3 декември 2022 г. до Нова година. Измежду дима от скарите с български кюфтета и немски вурстчета се разкриват дървените симпатични къщички с хубава празнична украса. Разкошни фонтани и малки мостчета около тях с мигащи лампички.

Всяко тревно пространство и градинка в селото са декорирани коледно. Има площадки за игра за малчуганите, а на около 2 км над селото са изградени съоръжения за игра за деца от всяка възраст. Това е част от археолгическия парк Тополница. В него ще видите изложба на неолитна култура и манастир Св. Петка.

На около 6 км от селото се намира и водопад Казаните, който за съжаление не успах да посетя, но тъкмо ще имам повод да отида отоново там.

В заключение на днешния ден признавам, че за първи път не съм така впечатлена от коледен базар, не защото не беше хубав или липсваше празнична атмосфера, а защото бях възхитена от самото село. Имаше голяма пощенска кутия за писма до Дядо Коледа и ако имаше на какво да напиша коледно желание и да го пусна вътре, то щеше да бъде повече български села да изглеждат като с. Чавдар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *