Места

Най-приказната приказка

Ако си мислиш, че приказките се случват само в книгите, искам да те уверя, че ги има и в живота. Надявам се в края на тази статия и ти да мислиш като мен 🙂 За да напишеш своите вълшебни моменти, са ти необходими романтично място и твоя любим човек.

За мен най-приказното място е замакът Нойшванщайн (Neuschwanstein) в Баварските Алпи. В подножието на величествената постройка е немското градче Фюсен (Fussen), което е недалеч от австрийската граница и провинция Тирол (там ще намериш едни от най-райските местенца, но за тях ще пиша в повече от една статия). Пътят до там, представи си, е с името Romantische Straße!

Точно по Романтичния път започна и моята вълшебна приказка в един от коледните дни преди няколко години (както може би вече знаеш това е любимото ми време от годината и май наистина ставата чудеса тогава :-)). Беше една от най-снежните зими, които помня, но пък измежду големите снежинки се откриваха прекрасни гледки на подредените и спретнати селца, сгушени ниско долу – под върховете на Алпите. Не знаех дестинацията, към която бяхме поели. Пазеше я в тайна от мен, докато не видях една от пътните табели, указващи посоката към град Фюсен. Развълнувана, че ще видим отново любимия ни замък и през зимния сезон, не спирах да се вглеждам в далеченита, докато не съзрях да се издига гордо Нойшванщайн.

Не след дълго вече се бяхме изкачили до него. А гледката отгоре…! Гледката просто е фантастична през всички сезони на годината! Като на картичка пред теб се откриват по-малкият, но също така чаровен, замакът Хоеншвангау (Hohenschwangau), езерото Schwansee и безкрайните пейзажи на Алпите.

На известно разстояние пеша от замъка Нойшванщайн се намира и мостът Marienbrücke, който се извисява високо над планинската река Pöllat. От него се открива една от най-добрите гледки към замъка, а на перилата му влюбени от цял свят за „заключили“ любовта си с катинари.

Моята розова приказка започва с „Имало едно време“ на най-романтичното място – замъкът Нойшванщайн. Там казах „ДА“ на предложението за брак на любимия ми (въпреки, че до ден днешен той твърди, че не съм отговорила нищо на въпроса му ;-), а според мен не е чул добре, заради сълзите, които се изливаха от очите ми от емоцията и безкрайното вълнение). Мигът запечатахме със снимка с огромно снежно сърце, което заедно направихме от сняг и едва го придържахме и двамата!

„… и заживяли щастливо“!

Ето и малко любопитна информация за замъка:

  • името Neuschwanstein в превод означава Нова лебедова скала;
  • това е един от най-известните замъци на баварския крал Лудвиг ІІ;
  • замъкът се свързва и с Вагнер, а езерото Schwansee (в превод Лебедово езеро), намиращо се в подножието му, се счита за вдъхновението на Чайковски за създването на музика за балета Лебедово езеро;
  • силуетът на замъка е изобразен в логото на анимационното студио Walt Disney и в марка бира.

Ако решите да посещавате залите на замъка в пиков сезон, въоръжете се с голямо търпение, докато изчакате реда си!

Е, вече вярваш ли в приказките?

Не спирай да мечтаеш и обръщай внимание на всички малки неща в живота, защото те са част от сюжета на твоята розова приказка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *