РЪЧКОправница

Разчупи въображението си за декорацията на великденските яйца

Безброй начини има за украсяване на великденските яйца. От боядисването с естесвени багрила (например: цвекло за червен цвят, люспи лук – за жълт, коприва – за зелен), рисуване със свещ, шарки с памук, до декупаж върху яйцата.

В тази статия ще споделя различни техники, които съм прилагала в годините назад за все по-красиви и различни великденски яйца. Повечето от тези методи можеш да споделиш с децата и да се позабавлявате в подготовката на този светъл празник.

Декупаж върху яйца

Отделих си хубави тематични салфетки от великденската трапеза. Всеки орнамент, който исках да залепя на яйцата, откъснах внимателно около контурите му. Отделих всички долни слоеве на салфетката, за да остане най-горният. За лепило използвах разбит яйчен белтък.

С четка за рисуване (препоръчвам да е със синтетичен косъм, защото са по-меки и не разкъсват салфетката) намазах с лепилото-белтък площта на яйцето, върху която залепих вече отделения орнамент. Напоих отново четката с лепило и с плавни движения, без натискане започнах да изглаждам салфетката и да изваждам мехурчетата от средата към краищата.

Съвет: Използвай по-малки орнаменти от салфтектие, за да ги залепиш по-лесно към неравната черупка и форма на яйцата.

Пръски с четка

Докато все още четката за рисуване е в ръкатат ти, опитай и този вариант за краските на празничните бораци. ВНИМАНИЕ! Облицовай добре масата и стените при този метод, ако не искаш да изглежда, че е валял дъжд от всякакви цветове по интериора ти 😉

Сварените яйца боядисах в по-светли цветове (или ако са тъмни, както зеленото и синьото, не ги задържай дълго в боята). След като изсъхнаха напръсках с четка, потопена в различни бои. Препоръчвам винаги да пробваш настрани какви пръски се получават и тогава да пръскаш срещу яйцата и също така боите за напръскването можеш да оставиш по-концентрирани при разрежаднето им с вода, за да получиш по-наситени цветове.

Съвет: Вместо четка за рисуване можеш да използваш и четка за зъби 😉

Изобразително изкуство с маркер

В магазините могат да се намерят какви ли не неща за декорация на великденски яйца и вече не е нужно само със свещ да правим дантелки и точки или да ги обличаме в тънък чорап с плътно прикрепено листо от здравец в него. (Много пъти съм опитвала тази техника с листата, но за съжаление винаги е била неуспешна за мен L). Резултатите с маркери за яйца са нещо различно. Можеш да нарисуваш дори мини картина, ако уменията ти го позволяват.

Съвет: Изполвай бели яйца и не ги боядисвай с боя.

За най-забавните яйца няма да ти е необходима само боя за яйца. Можеш да използваш въображението си или да оставиш това на децата. Виж по-надолу какво имам предвид.

Гейши

Вече сварените яйца боядисвах наполовина в различни цветове всяко. След изсъхването на боята, нарисувах с маркер очи и уста и така оживяха лицата на яйцата. За повече кокетност залепих върху шапките (боядисаната половина) хартиени цветя като използвах  двойно залепващо тиксто.

Водолаз

Отново започнах с боядисването на половината от яйцето, което определих като бански. Плавниците изрязах от плътен картон, за шнорхел използвах сламка, а очилата направих от капачка от бутилка за вода, на които нарисувах очи с перманентен маркер. След като изсъхна добре боята на яйцето, залепих всички елементи на местата им с двойно залепващо тиксо.

Съвет: Ако опитате да правите такъв водолаз-яйце, не го оставяйте без да е подпрян, защото не стои дълго „на краката си”. Ето така се счупи моят забавен борак, преди да се бе доказал като такъв 😉

Кактуси

Използвах различни зелени бои и също някои от тях смесих с малко жълто, за да се получат различни нюанси на цвета. Боядисах по няколко яйца от всеки зелен цвят и след изсъхването им нарисувах различни бодлички по тях. Най-отгоре залепих с двойно залепващо тиксо хартиени и филцови цветчета. Декорирах яйцата в купа с малко пясък на дъното и дребни камъчета от морето и така яйцата-кактуси бяха оазиса на великденската трапеза.

Пъдпъдъчи яйца

За най-малките членове на семейството можеш да боядисаш пъдпъдъчи яйца. Запазват естевените си шарки и не изискват много творечество, за да получиш красиви и шарени яйца.

Надявам се да си открил нещо ново в тази статия за украсите на великденските яйца и да споделиш и твоите творения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *