Места

Обиколка из плажовете на Касандра

Не бих могла да препоръчам ресторантчета и места, свързани с кулинарен туризъм, защото лятната ни почивка в Гърция протича по-скоро в откриване на страхотни местенца за плажуване. Ако и ти търсиш подходящ плаж на първия ръкав на Халкидики, то можеш да разгледаш предложенията ми. Не започвам с най-любимия ми, защото ще ги подредя по последователност на населените места.


Sani

Това е едно от най-луксозните курортни местенца на Касандра. Има страхотно яхтено пристанище, но и плажовете не отстъпват по нищо. Има плажове с шумна музика и изобилие от посетители, както и широка, дълга плажна ивица, на която да постелиш плажната си хавлия, а другите плажуващи да са поне на 500 м от теб. Пясъкът е изключително фин и нежен, а водата кристална (каквато е на почти всички места в Гърция).

В тихо заливче, далеч от шума на лукса, е разположен и Simantra beach. Има удобен достъп до него с автомобил и не много голям паркинг. Ако ще плажуваш там, не пропускай да си вземеш очила и шнорхел, защото в края на заливчето, при скалите, ще можеш да се запознаеш отблизо с рибките във водата.


Chelona beach

Ние си го наричаме „Костенурката“. По пътя до там шофирай внимателно, защото може да се разминеш с някоя костенурка, а ако не се засечете, то можеш да ги видиш на самия плаж в малко гьолче, обрасло с тръстика.

Но все пак да се върна към темата за плажа! Намира се далеч от населените места Sani и Elani, но до там има път. Въпреки че е черен, то той е подходящ дори и за немного високи автомобили. Паркингът е изключително голям и има място дори, когато са паркирали и автобуси, докарали туристи на плажа. За чадърите и шезлонгите не се заплаща допълнително, а е само с консумация. За удобство на посетителите на плажа, са изградени съблекални, душове, тоалетни.

Ако ще бъдеш там през уикенда, то отиди рано, за да си намериш свободен чадър и шезлонги, защото тогава често има плажни партита и е изключително посещавано място.

През деня музиката също е на подобаващо високо ниво, така че да държи пулса висок на всеки, отишъл да почувства духа на beach party. Програмата можеш да следиш тук!

Дори и да не си почитател на шумните плажове, то не пропускай да посетиш това място, защото, ако тръгнеш наляво от чадърите на плажния бар ще откриеш чудесни заливчета със самотни плажове и неповторима гледка към залеза.


Elani

Любимо мое място за почивка, защото е далеч от курортните шумове и тълпи от хора. Сред иглолистни горички са разположени кокетни бели вилички с разкошни градини и кътчета за разхлаждане под дебела сянка. Има и хотел за настаняване долу на плажа, чийто чадъри и шезлонги можеш да ползваш дори и да не си гост на комплекса. Нужна е минамална консумация от 10 евро.

В същото заливче на Elani beach малко встрани ще откриеш и по-спокойни местенца за плажуване, стига да имаш чадър със себе си или да успееш да се скриеш под сянката на някое дърво. Плажът е с малки камъчета, но навътре в морето дъното е пясъчно и дълго ще походиш, докато нивото на водата те покрие.

В района на Елани обичаме да караме и колела сутрин рано. Теренът е планински и се изисква сериозна издържливост, за да въртиш педалите по склонове там. (Е, да си призная понякога и бутаме колелата 😉) Има и много черни пътища сред маслинови и иглолистни горички, които ще те отведат на местенца с приказни гледки. Ако си ентусиаст, можеш да стигнеш с велосипед и до Sani по тих и асфалтиран път с много завои, спускания и изкачвания. Районът е подходящ и за джогинг.


Fourka

Широка и дълга плажна ивица, на която ще намериш много плажни барове, но има достатъчно пространство и за плажуване със собствен чадър. Ако постелиш хавлията на Sunset beach bar, опитай Souvlaki (късчета месо на шишче, изпечено на скара), загъното в Gyro питка и комбинирано скромно с домати, лук и млечен сос, които придават нескромен вкус. Не е за изпускане тази вкусотийка!

Морското дъно постепенно става дълбоко и въпреки, че няма скали, можеш да видиш рибки в краката си. Можеш да се рееш върху надуваем дюшек дълго време във водата или да се забавляваш с други съоръжения за водни спортове, които ще намериш и под наем на плажа, в близост дo къмпинга.

През уикендите, ако отидеш по-късно на плаж, малко трудно ще си намериш свободен чадър и шезлонги, както и близко място за паркиране.


Mola Kaliva

Много приятно населено местенце за прекарване на лятната почивка, особено ако си с деца. Точно до морето има доста хотелчета със студиа и апартаменти, които от плажа ги дели само една уличка. Това улеснява значително пренасянето на цялото морско и надуваемо снаряжение, с което се ходи на плаж 🙂

Любимо мое местенце е Kudu beach bar. Плажът не е голям, но е изключително спокоен и ненатоварен дори и през уикендите. Ако не обичаш да лежиш на плажа, можеш да се настаниш и на едно от нивата на заведението, където да си пийваш фрапето, а слизайко по стъпалата си направо във водата. За децата има люлка, сладолед и машини с различни игри.

В градината на заведението можеш да организираш романтична вечеря на брега на морето, а често има и програма с музика на живо.


Nea Skioni

Това е населеното местенце, за което съм останала с впечатление, че всичко се случва на плажа. Там е улицата с магазинчета за всякави плажни щуротии и облека. Там са и заведенията за похапване и плажуване. Въпреки, че плажната ивица не е много широка, е много чаровно местенцето. Има и пристанище, до което можеш да се разхождаш или да наблюдаваш рибарските лодки как излизат в морето на залез слънце.


Loutra

Тук ще намериш плажове с гледка към хоризонта, а ако изпратиш и слънцето на залез, няма да съжаляваш. Излизайки от населеното място и отбивайки по черния път (въпреки че там по-скоро пътят е червен 😉) вдясно, ще стигнеш до Ani beach. Страхотни заливчета, с почти необитаеми плажове. Малко са каменисти, но пък това, което можеш да видиш под водата, е несравнимо. Задължително ще имаш нужда от шнорхел и водни очила, за де не изспуснеш някой морски обитател около теб.

Не забравяй да носиш обувки за вода, за да не помрачиш почивката си, настъпвайки оса на плажа или морски таралеж под водата при скалите.

Това е мястото, на което ще се насладиш на шума на водата от разбиването на вълните в скалите и гледката към хоризонта с премниващите корабчета и рибарски лодки.


Pefkohori

Плажовете са изключително посещавани от туристите, дори и от местните. Предлагат се забавления за малки и за големи. Има такива с детски съоръжения и такива с плажни партита. Така че ако търсиш оживени местенца за своята почивка, тук ще ги откриеш.

Малко извън суматохата на града е Glarokavos beach bar, който ти препоръчвам да посетиш (но не си помисляй, че ще останеш на саме с мислите си там, защото купонът е там).

Градчето кипи от живот, пълно е с магазини, таверни, кафенета. Ако имаш условия за приготвяне на барбекю, задължително посети месарския магазин към изхода на града в посока Hanioti. Ще видиш светеща табела Butcher shop от лявата ти страна. Ако си късметлия, ще има от надениците с портокал и други приятни вкусове. А кюфтета им са номер едно!


Kallithea

Всеки път си мисля, че в това градче са 80% от всички туристи на Халкидики 😉 Да, същото е и на плажа. Ако си почитател на шумните ваканции с приятели, то това е твоето място. Във водата има надуваемо водно царство с пързалки и куп други забавления.

Ако се чудиш под сянката на кой бар да постелиш хавлията си, опитай с Almyra beach bar. Но ако си с автомобил и не е рано сутрин, по-добре не слизай с него до плажа.


Afitos

Винаги когато затворя очи и искам да си представя, че съм на морето, това е мястото, което изниква в съзнанието ми. И когато на йогата кажат „затворете очи и си представете, че сте на място, на което искате да сте“ аз отново си мисля за плажа на Afitos. Може би защото там съм прекарала най-много време и дори когато сме отсядали на срединя ръкав, не сме пропускали да пропътуваме разстоянието и да посетим плажа. Освен това обичам да се гмуркам до скалите за миди или красивите раковини от морските таралежи. Водата там е дълбока и ако не умееш да плуваш, и те е страх, когато нямаш дъно под краката си, по-добре остани близо до брега. Задължителни са обвуките за вода, защото на плиткото има много морски таралежи сред камъните.

Гледката не само под водата е страхотна. Скалите са предпочитано място и за фотосесия на младоженци. В далечината се вижда като в мъгла средния ръкав на Халкидики – Ситония, а платноходките разкрасяват още повече пейзажа.

Високо над плажа се издига градчето. Изключително чаровно местенце със старинна част и магазинчета за красиви сувенири.

Любимите ми местенца за гмуркани и плажуване са Afitos Plage et bar panoramique или в другото заливче – Liosi beach. Ако те притеснява каменистото дъно, то посети Varkes beach, но имай предвид, че следобяд вече слънцето не огрява плажа, защото се скрива от скалата, върху която е „кацнал“ града.


Nea Poteidaia

Това е най-тясната част на първия ръкав на полуостров Халикиди и можеш да видиш морето и от двете си страни. Но преди да стигнеш до града, движейки се по стария път (не по магистралата), ще видиш на жълт сърф надпис Thea. Отбий се и изпий нещо разхлаждащо на този плажен бар. Местенцето е много приятно, а във водата един път преследвах дори и октопод.

С това приключва нашата разходка по плажовете на Касандра. Това бяха тези, които са оставили следа в съзнанието ми. А допълнително ще ти разкажа за морските ми приключения и на средния ръкав Ситония.

Предсотят ми да открия още много и още по-красиви плажове в района. Ще се радвам да ми препоръчаш и ти свое любимо местенце там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *