:-) изненада РЪЧКОправница

СТРАХотни идеи за Хеолуин

Хелоуин се празнува в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Носят се страшни костюми и тиквени фенери, с които децата обикалят съседите и събират лакомства (освен, ако не сътворят някоя пакост).

Въпреки че празникът се отбелязва предимно в англоезичните страни, той намира все повече последователи и у нас.

Аз също съм увлечена по него или по-скоро по възможността да се маскираш, без да изглеждаш налудничаво в очите на хората 🙂 Ако и ти, като мен, не си привърженик на ужасяващите костюми и страховити гримове, можеш да „откраднеш“ идея от миналогодишните ми предрешавания и иматиции на образи.

Пират

Не беше трудно да намеря пиртаски костюм, който доразкрасих с всевъзможни аксесоари. Ето какво имам предвид! На кръста сложих широк кожен колан, от който висеше прозрачна торбичка с жълтици (в тюлена торбичка от бижута бях поставила златист метален колан, но винаги можеш да сложиш и от шоколадчетата, опаковани като златни монети). През рамо бях препасала друг колан. На врата бях накичена с колиета от рапани и миди, дървени орнаменти, пера и медальони, а на ръцете наредих гривни и големи метални пръстени, за колкото успях да намеря място. На едното ухо висеше голяма обица халка. Разбира се, неизменна част от маскировката ми беше кърпата за глава и прикритото око, които бяха също част от костюма, който си взех. Костюмът довърших като под маскарадния си бях облякла тюлена пола за повече обем на роклята и комбинирах с подходящи за визията ботуши.

Гримът беше семпъл – леко опушени сенки, ярко червено червило и един зашит белег на едната ми скула, който нарисувах с черен молив и използвах червен и бял молив за подсилване на ефекта на раната. 

Плашило

За този образ акцентирах на грима. Използвах сенки в жълтата гама за очите, обилно количество руж, който нанесох в кръг, червило в два различни цвята за двете устни. Останалото завърших с черен молив – мигли на долния клепач, зашита уста и кръпка на носа и брадата, на които придадох повече цвят с цветни сенки за очи.

Всичко необходимо за облеклото на плашилото намерих в гардероба си – дънки с кръпки, карирана риза, шарен шал с ресни, сламена шапка и гумени ботуши. Косата си сплетох на две плитки.

Вещица

Това е един от най-популярните образи за Хелоуин. Има всевъзможни интерпретации, които дори не изискват специални приготовления освен вещерската шапка, но пък винаги са много ефектни.

При моя вариант на вещица нещата се завъртях покрай синята шапка, която приятелка ми даде назаем. Комбинирах с риза в същия цвят и дълга тюлена пола (която ще видиш и в други мои маскировки). Заложих на малко повече накити – на врата имах масивно колие в цветовете на дрехите  ми, за ръката си бях купила гривна като паяжина, а на кръста върху колан, бях прикачила гумен паяк.

В този период по чиста случайност бях с оранжева коса, така че не се наложи да й правя нещо специално. А относно грима, нанесох тъмни сенки на клепачите в синьо и черно. Акцентът беше на едното око, на което нарисувах паяжина и паяче да се спуска по лицето ми. На устата сложих възможно най-бледото червило, което имах.

Индианка

За този образ използвах неща, които имах налични. Облякох кожена пола, изчистена блуза и отгоре заешки елек, като всичко беше в кафяво-бежовата гама. Накитите бяха важни за тази маскировка. Комбинирах различни масивни колиета, обици от дълги пера и кожени гривни. Косата сплетох на две плитки и сложих лента в бохо стил. Всичко останало направих с грима. Кафяво-бели преливащи сенки на клепачите, като преди това областта около очите и веждите оцветих с оранжеви сенки. С моливи за очи нарисувах останалите елементи върху лицето си. На устните сложих кафяво червило.

Кутия мляко и мъфин

За първия Хелоуин на племенницата ми реших, че за нея ще ушия тоалетче на мъфин (така или иначе я наричам Мъфин, заради големите бузки, които имаше като бебе). Използвах филц. На ръка изрязах формите, които съобразих с нейните размери – височина и ширина. Използвах дребните парченца, от които изрязах захарни пръчици и приших към глазурата. Направих и черешка с панделка за завръзване на главата.

Чудих се какъв костюм да измисля за себе си, така че да е нещо, което е добър тандем с малките кексчета. А това разбира се, е млякото! Какво по-апетитно от чаша мляко и мъфинче. Така реших, че ще бъда млякото на малката Мъфинка. Използвах стар кашон, който намерих в килера. Отворих го в двата края и оцветих с водни боички в съответната шарка. (Задължително проверете дали можете да влезете в кашона преди да започнете да го украсявате).


Ето и още няколко идеи, които можеш да подготвиш у дома:
Направи си ефектно плашило. Използвай стари дрехи, които заший едни към други – обувките към дънките, дънките към ризата и напълни с шума и паднали листа от дърветата. На рамената сложи закачалка за дрехи, на която закрепи главата на плашилото, а за нея използвай текстилна торба и маркер, с който да нарисуваш лицето. Завърши визята с шапка и малко стръкове слама, които да стърчат от ръкавите и под шапката.
Не е нужно да изрязвате с децата фенери, защото винаги можете да използвате маркери и коректори, с които да ги нарисувате.
Като гарнитура за вечерята използвай черен императорски ориз и сварена тиква.

Дори и да не плануваш да отбележиш празника на Вси Светии, то се надявам, че поне си се забавлявал с моите маскировки. Буу-уу-у 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *